Misundelsesdemokratiet?

Af
Henning Klausen, Fynsgade 20, Ringkøbing
Formand, Det Konservative Folkeparti, Ringkøbing-Skjern

”Et katalog af ubehageligheder” var den hurtige kommentar fra Socialdemokratiet, da forslagene til Finansloven langsomt begyndte at drysse ud i sidste uge. Lavere registreringsafgift, sænkning af prisen for at køre over Storebælt og skatten på arbejdsgiverbetalt telefon vil blive fjernet var nogle af de ”ubehagelige ting”, som kom på bordet. Og inden det samlede skatteudspil blev lanceret kom automatreaktionen: Velfærd eller skattelettelser? Hvorfor skal det sættes op som en modsætning? Det er muligt at få begge dele. Velfærd handler langt fra kun om at få flest mulige offentlige udgifter. Det er i højeste grad også velfærd, når skatten på arbejde lettes, så der er mere i lønningsposen. Det giver mere frihed for den enkelte, som er på arbejdsmarkedet.  Det er også velfærd at få lov til at beholde flere af sine egne penge.
Alle på arbejdsmarkedet får mere i lønningsposen, men Socialdemokratiet vil tilsyneladende helst fokusere på at misunde dem, som tjener godt og bidrager mest til fælleskassen. Er S ved at arbejde på et nyt slogan: ” Hvad ikke alle kan tjene, skal ingen tjene”? Det tvivler jeg dog på, men det kunne dog være konstruktivt, hvis man ikke bare opstiller en sort/hvid verden, når man er i opposition. Hvis Socialdemokratiet virkelig mener, at der ikke skal være skattelettelser, må konsekvensen jo være, at skattelettelserne skal rulles tilbage – og de må dermed gå til valg på højere skatter.
En forudsætning for velfærd er samtidig et stærkt erhvervsliv. Det er derfor glædeligt, at regeringen med Brian Mikkelsen i spidsen har fremlagt et erhvervs- og iværksætterudspil med 22 initiativer, som skal styrke erhvervslivet, skabe en bedre iværksætterkultur og en bred aktiekultur for at understøtte fremtidens vækstvirksomheder og arbejdspladser. Jeg håber, at Socialdemokratiet i det mindste på dette område går konstruktivt ind i dialogen.
Et stærkt erhvervsliv er en forudsætning for velfærd. Lavere skat er også velfærd.