Livet i Naturens Rige – omfatter også befolkningen i landsbyer og på landet.
Når det er sommer og solen står højt på himlen, planlægger vi måske at køre en tur uden for byen. Ud på landet, hvor der er frisk luft og fuglene synger.
Vi tror, at alt herude er, som det altid har været med marker gårde og små landsbyer rundt omkring i landskabet.
Men noget sker der herude, landet forandrer sig hurtigt. Landbrugene bliver større og mere industrialiserede, og der flytter flere og flere ind til byen.
Livet på landet, som vi husker det – er ved at forsvinde.
I dag er det ikke længere så moderne at bo på landet, selv om alle videnskabelige studier viser, at det er markant sundere at bo ude på landet i forhold til inde i en by. Så på trods af de mange fordele, der er ved at bo på landet, bliver vi ved med at klumpe os sammen inde i byen.
At banker og kreditforeninger ikke er glade for at låne ud til huse i landsbyer og på landet i øvrigt – gør bare, at udviklingen går endnu hurtigere.
Man kunne så forestille sig, at man politisk prøvede at arbejde den anden vej, men det sker ikke helhjertet i dag.
Vore politikere arbejder mest for de områderne ved og omkring centerbyerne. Det sker ikke mindst på turistområderne, hvor kræfterne anvendes langs kysten fra Nymindegab til Søndervig og omkring Ringkøbing fjord. Der sker således ikke ret meget i den store del af Naturens Rige, der ligger længere inde i landet – såvel mod nord, som mod øst og syd. Vores offentlige bustrafik til og fra landområderne er for dårlig og usammenhængende.
Vejene i landområderne er nogle steder i meget dårlig stand, men der lappes lidt hvert år.
De store midler til fornyelse og udvikling går til byerne og ikke til landområderne.
Ringkøbing-Skjern kommune hjælper i landområderne, men det kan og skal blive endnu bedre.
Det er nødvendigt at støtte op om landsbyer og andre beboere på landet, da usikkerheden om opbakning fra politikerne gør, at færre borgere tør bosætte sig på landet.
Når vi taler om kunst, idræt og anden kultur, er der bred enighed om politisk, at det har stor betydning for sammenhængskraften og vores nationale identitet, at der ofres penge på disse områder. Teaterdrift, koncerter og liv i byen koster penge – men er meget vigtigt, får vi ofte at vide.
Det gode liv på landet mangler samme prioritering og opmærksomhed. For få ser eller forstår, at livet på landet er en stor del af det – hele vores nation er rundet af.
Kulturen trives også herude, her bor og arbejder mange kunstnere og kreative mennesker.
Selvfølgelig vil der i moderne tider være flest, der bor i byerne, men det er et stort demokratisk problem at landbefolkningen ”udsultes” og dermed måske tvinges ind til byerne. Landområderne kunne være et kæmpe aktiv for Naturens Rige. Unge mennesker der ønsker det gode liv kunne flytte hertil fra andre kommuner, hvor man ikke er lige så bevidste om værdien i at have velfungerende landområder.
Heldigvis tror jeg, at mange “Byfolk” godt kan se det fornuftige i at prioritere landområderne.
Det koster lidt ekstra på nogle områder som f.eks. skoledrift og transport, men til gengæld får man en masse værdi, som også er et aktiv for hele kommunen.
Troen på landet og befolkningen der – betyder også, at politikerne ikke længere bare kan placere grønne projekter ud over landområderne – uden at tage lokalbefolkningen alvorligt. Hvis man tager lokalbefolkningen alvorligt – vil det sikkert blive dyrere og mere besværligt at etablere projekter som solcelle- og vindmølleparker. Hvis man skal gennemføre projekter, er det nødvendigt at inddrage borgerne og høre på dem, frem for at ofre borgere i processen.
Borgerne inddrages helt fra starten af projektet. Det er set mange steder i Danmark, at grønne projekter er gennemført i harmoni med den lokale befolkning, når der forud har været den nødvendige debat/høringer.